Waar ben je naar op zoek?

Juridische begeleiding bij het kopen van een huis in Spanje

Bent u van plan een huis of een stuk grond aan te kopen in Spanje? Het kopen van een huis is een ingewikkeld proces met nogal wat valkuilen. Want voor het kopen van een appartement in Barcelona, een vakantiehuis in Ibiza of een stuk grond op Gran Canaria gelden andere regels dan in Nederland. Elke regio in Spanje heeft zijn eigen regelgeving. De ervaring leert dat veel mensen niet goed op de hoogte zijn van deze regelgeving . Onze advocaten van Gimbrère Advocaten kunnen u hierin bijstaan.

Waarom heeft u aankoopbegeleiding nodig?

Bij het kopen van onroerend goed in Spanje dient u zich allereerst bewust te zijn dat u niet op uw algemene basiskennis van Nederlands wet- en regelgeving kan vertrouwen. U bevindt zich in een ander land. Daar spreekt men een andere taal, welke niet uw moedertaal is, en de wet- en regelgeving zijn volledig anders dan waarmee u bekend bent. Wanneer u een huis wilt kopen zal u soms met een makelaar te maken krijgen. Wees u echter bewust van het feit dat de makelaar een commissie ontvangt voor de verkoop van het huis. Hij is niet objectief en ondanks dat hij u mogelijk kan informeren is dat niet hetzelfde dan wanneer u zelf een deskundige inschakelt. Wij kunnen, namens u, de communicatie voeren met de verkoper of makelaar. Door onze kennis en ervaring wordt u niet belazerd. 

De reserveringscontracten, reken op een advocaat vanaf het eerste moment

Veel makelaarskantoren in Spanje, welke gespecialiseerd zijn in kopers uit het buitenland, vragen betalingen om woningen te reserveren. Veel van deze overeenkomsten zijn echter niet wat u daadwerkelijk denkt dat ze zijn en geven geen daadwerkelijk recht over de woning. Op deze wijze hoeven de makelaarskantoren uw geld niet te vergoeden als u erachter komt dat er een probleem is met de woning. Het is erg belangrijk dat u daarom niets betaald zonder overleg met uw advocaat. Deze dient op de hoogte te zijn van de inhoud van het eerste document dat u tekent en de betaling die u daarbij doet. Makelaarskantoren proberen u altijd met veel druk over te halen een betaling te doen zodat u de woning niet verliest. Houdt echter uw hoofd koel en neem een advocaat in arm. 

Controleren van Eigendom

De eerste stap die een advocaat onderneemt is het onderzoeken van het eigendom wat u wilt kopen. U kunt hier meer over lezen in ons artikel omtrent het eigendomsrecht. Het is essentieel dat er een gedegen onderzoek wordt gedaan voorafgaand aan de daadwerkelijk koop. Voordat u een reserveringscontract tekent informeren wij u van alle praktische zaken en doen wij een kort vooronderzoek omtrent het eigendom. Dit onderzoek is erg belangrijk omdat er, anders dan in Nederland, verschillende eigendomsregisters zijn in Spanje. Al deze registers dienen dezelfde informatie weergeven. Daarnaast komt het ook voor dat, wat er in de advertentie staat beschreven over het huis niet in het register is opgenomen. Wanneer u een advocaat inschakelt voor dit proces neemt deze de verantwoordelijkheid op zich om deze stappen na te gaan om uw rechten te waarborgen. U dient uw advocaat duidelijk te informeren wat u van het huis verwacht en wat u van plan bent met het huis. Dit om te voorkomen dat u niet iets koopt, waarmee u achteraf eigenlijk niet tevreden bent.

Veelvoorkomende problemen tijdens het aankoopproces

Het kan voorkomen dat, bepaalde grond waarvan door de koper gezegd is dat het deel was van het eigendom dit uit het register toch niet zo blijkt te zijn. Het zwembad wat u wilde laten vervangen blijkt illegaal te zijn en het aanleggen van een nieuw zwembad is daardoor niet mogelijk. Illegale constructie en onjuiste beschrijving van het eigendom zijn de grootste valkuilen bij het kopen van een huis.

Zo kan het zijn dat: 

1) U op de grond van het huis wat u koopt eigenlijk een nieuw huis bouwen,

2) een huis kopen in aanbouw  en wat u zelf naar uw eigen idee wilt afmaken, 

3) uw plan is om het huis dat u koopt na aankoop te verbouwen,

Bij al deze voorbeelden dient u daarvoor de juiste vergunningen te hebben. Spanje hanteert strikte regels voor het verstrekken van bouwvergunningen. Voor dat u een huis aankoopt is het daarom verstandig ook te kijken of u uw plannen kunt realiseren. Het kan immers zo zijn dat zodra u een bepaalde verdieping of deel van het huis afbreekt u deze niet meer opnieuw mag herbouwen. Illegale constructie kan met de jaren gedoogd zijn door de Spaanse overheid maar dat betekent niet dat wanneer u deze eenmaal afbreekt u het opnieuw mag opbouwen. Bepaalde stedelijk (urbana) of rustiek (rustica) stuk grond zijn beschermd en hebben beperkingen als het gaat om constructie. 

Tweetalige adviseurs in Nederland en Spanje

Onze gespecialiseerde medewerkers van Gimbrère Advocaten in Spanje kennen de huizenmarkt van binnen en buiten en kunnen u goed adviseren bij uw zoektocht naar een koop- of huurhuis. Wij kunnen u helpen op zowel juridisch, fiscaal als praktisch vlak. Zo controleren wij bijvoorbeeld het eigendom en de koper voor u, helpen u bij het regelen van praktische zaken zoals de aanvraag van een NIE en een Spaanse bankrekening, overleggen met de bank omtrent hypotheek mogelijkheden en bezien welke overdrachtsbelasting u waarschijnlijk zal moeten betalen. Door onze uitgebreide deskundigheid en ervaring kunnen wij u daarnaast ook bij meer ingewikkeldere zaken bijstaan zoals het kopen van een huis in aanbouw of verborgen gebreken in uw woning. Overigens stopt de hulp van onze tweetalige advocaten niet bij het tekenen van een koopcontract. Ook in het traject na de koop kunt u bij ons op praktische en fiscale hulp rekenen. Lees hier meer over in de onderstaande onderwerpen of neem direct vrijblijvend contact op met ons kantoor in Spanje of Nederland en vraag naar meer informatie over uw persoonlijke situatie.

Meer weten over een huis kopen in Spanje?

Uw onroerend goed experts

Bel. Mail.
Of kom langs.

Er is altijd een praktische oplossing, en een advocaat van Gimbrère helpt je daarbij