Een onderneming oprichten in Spanje

De huidige economische situatie in Spanje biedt veel investeringsmogelijkheden, vooral voor EU-burgers die gebruik kunnen maken van de juridische faciliteiten die dit land biedt.  Er zijn veel manieren om een onderneming in Spanje te starten, maar de meest gebruikte vorm is zonder twijfel de ¨Sociedad Limitada¨ (S.L.). Dit is te vergelijken met de Besloten Vennootschap (B.V.). Het oprichten van een S.L. vereist geen hoog startkapitaal, en geeft bovendien juridische bescherming aan de aandeelhouders. Het oprichten van een S.L. is echter wel redelijk gecompliceerd, waardoor het verstandig is om je hierin juridisch te laten begeleiden.

Er dienen verschillende stappen te worden doorlopen om in Spanje een S.L. op te richten:

1)    NIE aanvragen

In de eerste plaats dienen de aandeelhouders een NIE aan te vragen. De NIE is een Spaans identificatienummer voor buitenlanders.

2)    Naam van de onderneming

De volgende stap is het reserveren van de naam van de onderneming. Deze naam dient overigens te voldoen aan een aantal voorwaarden.

3)    Bankrekening

Vervolgens dient er een Spaanse bankrekening op naam van de onderneming te worden geopend, waarop minimaal € 3.000,- als startkapitaal dient te worden gestort.

4)    Statuten vaststellen

In de statuten van de onderneming staan de normen waaronder de onderneming opereert. Het is van belang dat de statuten door een deskundige worden opgesteld en/of gecontroleerd, om de wensen en doelstellingen van de onderneming op correcte wijze worden omschreven en worden beschermd.

5)    Notariële oprichtingsakte

Nadat alle voorbereidende stappen zijn afgerond, gaan de aandeelhouders naar de notaris om de notariële oprichtingsakte te ondertekenen.

6)    Overige noodzakelijke handelingen en documenten

Wanneer de notariële oprichtingsakte is ondertekend heeft de S.L. rechtspersoonlijkheid. Om echter als onderneming te kunnen opereren in de Spaanse markt, dienen er verschillende aanvullende stappen te worden gezet (onder andere inschrijving Spaanse Handelsregister en inschrijving Spaanse Belastingdienst) en afhankelijk van het type en locatie van de onderneming zijn er nog andere aanvullende vereisten.
Conclusie

Indien u de wens heeft om een Spaanse onderneming op te richten, kan de S.L. een goede keus zijn. Laat u goed adviseren over de stappen die u dient te zetten conform de Spaanse wetgeving. Veel aspecten wijken af van het Nederlandse recht en de Nederlandse gebruiken. Gimbrère Advocaten heeft kantoren in Barcelona, Marbella en Madrid, en heeft een team van Nederlandse en Spaanse advocaten. Indien u interesse heeft in het oprichten van een S.L., neem dan contact met ons op. 

Dit artikel is geschreven door Tom Mateu, Spaanse advocaat bij Gimbrère Advocaten te Barcelona.
 

Hoe start je een SL op - Spaanse bv.jpg

Over de auteur