Waar ben je naar op zoek?

Juridisch advies over belasting in Spanje

Bij het emigreren naar Spanje of bij het starten van een onderneming in Spanje is er een grote kans dat u ook belastingplichtig in Spanje wordt.

Belastingverdrag tussen Nederland en Spanje

Indien u tevens nog belastingplichtig bent of woonzaam bent in bijvoorbeeld Nederland of België kan er sprake zijn van dubbele heffingen. Om deze dubbele heffingen te voorkomen zijn er binnen de Europese Unie belastingverdragen gesloten welke bepalen in welk land u belastingplichtig bent en voor welk deel. In het belastingverdrag tussen Nederland en Spanje is bepaald welk land in welke gelegenheid belasting mag heffen. Voor de inkomstenbelasting (IB) en vermogensbelasting (VB) is uw woonland bepalend. Indien u echter inkomsten uit Nederland blijft ontvangen, zal u belasting in Nederland betalen. Een uitzondering hierop is dat u zichpermanent vestigt in Spanje.

Resident of niet-resident van Spanje

In bijna alle gevallen is het goed om na te gaan of u resident bent of niet-resident. Dit gegeven heeft namelijk veel invloed op uw belastingen.

Verblijft u meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje, dan wordt u aangemerkt als fiscaal resident van Spanje. Bij de aankoop van onroerend goed en bij inkomsten in Spanje krijgen zowel residenten als niet-residenten met de Spaanse fiscus te maken. Afhankelijk van of u resident bent of niet-resident worden bepaalde belastingen geheven. De belastingen worden geheven door drie soorten overheden: de nationale, de regionale en de gemeentelijke overheid.

M-biljet invullen na emigratie

Na uw uitschrijving uit het Nederlandse Bevolkingsregister ontvangt u van de Nederlandse Belastingdienst in het jaar na uw emigratie een M-biljet. Met het M-biljet doe je belastingaangifte over het jaar van de emigratie. Daarnaast stelt de Belastingdienst specifieke vragen over de periode van belasting- en premieplicht en de conserverende aanslag. De ervaren adviseurs van Gimbrère kunnen u hierbij van dienst zijn.
 

Meer weten over fiscale kwesties?

Uw Fiscaal jurist

 • Jan.jpg
  “ Nederlanders met bezit in Spanje moeten jaarlijks in Spanje aangifte doen. ”

  Jan Doorakkers

Uw advocaat

 • Enrique.jpg
  “ Er zijn grote juridische verschillen tussen Spanje en Nederland ”

  Enrique Martinez

 • Toni.jpg
  “ Gedegen onderzoek voor een sterke verdediging. ”

  Toni Roig

Bel. Mail.
Of kom langs.

Er is altijd een praktische oplossing, en een advocaat van Gimbrère helpt je daarbij