Wintersporters opgelet!

Vandaag d.d. 17 januari 2019 staat een Nederlandse snowboarder voor de Oostenrijkse rechter terecht vanwege een skiongeluk, waarbij het slachtoffer is overleden. De verdachte wordt dood door schuld verweten. Hierbij zijn de pisteregels, vastgelegd door de internationale skifederatie FIS en de Oostenrijkse Raad voor Alpine Veiligheid, maatgevend.

Pisteregels

De FIS-pisteregels zijn gedragsregels om de veiligheid op skipistes te waarborgen. Veel mensen kennen deze regels niet of zien de regels als fatsoensnorm. Niet-naleving kan volgens het Oostenrijkse recht echter als een strafbaar feit worden aangemerkt. Het gevolg is, dat wie de regels niet naleeft, zowel civielrechtelijk als strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Strafprocedure

Een skiongeluk wordt in Oostenrijk gelijkgesteld met een verkeersongeluk. Bij een strafrechtelijke vervolging wordt gekeken naar de schuld van de verdachte. Getuigenverklaringen, schade aan de ski-apparatuur en het bepalen van de posities van de betrokken zorgen veelal voor het bewijs. Daarnaast wordt door de Oostenrijkse Alpinpolizei bij ongevallen met letsel een reconstructie gemaakt van het ongeval. Een dergelijke reconstructie kan er voor zorgen, dat een goed inzicht wordt verkregen van de omstandigheden van het geval.

Na het onderzoek wordt het rapport overgedragen aan de Oostenrijkse officier van justitie. Op grond van de Oostenrijkse wet is de officier van justitie bij voldoende bewijs verplicht de zaak voor de rechter te brengen. Als er geen voldoende bewijs is verzameld, dan vindt geen vervolging van de verdachte plaats.

Tips

Ga goed voorbereid de skipiste op met deze tips:

  • Lees voor u op wintersportvakantie gaat de FIS-regels goed door.
  • Zorg dat u zich te allen tijde kan legitimeren op de piste.
  • Neem een telefoon mee op de piste.
  • Zorg dat u altijd een goed overzicht heeft van de situatie.
  • Ken uw eigen skivaardigheden.

Een goede wintersport gewenst!

ski snowboard sneeuw.jpg

Over de auteur

LINK Fotografie 1812 _78281.jpg
“ Samen met de cliënt werken aan resultaat.   ”

Bram de Groen