Update voor ZZP'ers en opdrachtgevers: Handhaving Wet DBA opgeschort tot 1 juli 2018 

In een eerder artikel heb ik u geïnformeerd over de veranderingen met betrekking tot (het inschakelen van) de ZZP’er (Zelfstandigen Zonder Personeel). Op grond van de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zijn opdrachtgevers en opdrachtnemers beiden verantwoordelijk voor de beoordeling van de samenwerking.

blauwe-envelope_zzpnieuws_nl-1024x543.jpg

De opschorting van de handhaving van de DBA is opnieuw verlengd. Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen tot 1 juli 2018 geen boetes of naheffingen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking.  

Onderzocht werd of de arbeidswetgeving herijkt kon worden, omdat de Wet DBA niet past bij de huidige praktijk. De onderzoeksresultaten zullen nu worden meegenomen in het formatieproces. Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze aan te passen. Daarom loopt de opschorting door tot 1 juli 2018.

Ondanks de opschorting zal de Belastingdienst wel optreden tegen kwaadwillenden. Zorg er dus voor dat u niet opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan, terwijl u weet dat er eigenlijk sprake is van een dienstbetrekking. De Belastingdienst kan in het geval van kwaadwillendheid correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen opleggen. In de tussentijd kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers gebruik blijven maken van de bestaande modelovereenkomsten. Het is niet nodig om nieuwe (model)overeenkomsten te laten beoordelen door de Belastingdienst.

Wij kunnen deze modelovereenkomsten naar gelang de situatie aanpassen en uitbreiden zodat de afspraken tussen partijen daadwerkelijk goed op papier staan. Het betreft beslist maatwerk en is zeker aan te raden! 

Bel. Mail.
Of kom langs.

Er is altijd een praktische oplossing, en een advocaat van Gimbrère helpt je daarbij

Over de auteur

Frank-Penders.jpg
“ Uw juridische zorgen worden uit handen genomen zodat u kunt doen waar u goed in bent; ondernemen." ”

Frank Penders

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem vrijblijvend contact met ons op!