'Messteek grote vergissing'

Artikel in BN/DeStem woensdag 18-01-2012
Advocaat Jan Sneep "Het licht ging bij haar pas uit toen ze vast was gepakt en op de grond lag. Dit was zeker geen poging tot doodslag."

BREDA - In haar laatste woord beklemtoonde de verdachte nog maar eens dat het incident van 1 mei vorig jaar in Breda, waarbij ze haar vriend met een mes stak, eigenlijk helemaal niet bij haar past. "Het was een verschrikkelijke vergissing, het zal niet weer gebeuren." Dat is ook de overtuiging van de advocaat van de jonge Engelse vrouw (22), mr. Jan Sneep. "De verdachte is absoluut geen gewelddadig meisje. Het was die eerste mei een ongewone toestand, die haar niet kwalijk te nemen is".

Dat vindt trouwens ook het slachtoffer, de vriend van het meisje. Hij wilde geen aangifte doen. "En hij wil al helemaal geen vergelding", zo weet officier van justitie H. Koning. "Van hem had dit proces niet gehoeven, maar het Openbaar Ministerie heeft nu eenmaal ook met de samenleving te maken die dit gedrag niet tolereert."

De officier acht bewezen dat de verdachte Bredase na een ruzie onder invloed van drank haar vriend met een mes in de rug gestoken heeft. Mr. Koning ziet er een poging tot doodslag in en eist naast het reeds ondergane voorarrest van 104 dagen nog een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De jonge vrouw zal zich wat hem betreft ook moeten laten behandelen voor haar verslaving. Volgens de psycholoog was de vrouw sterk verminderd toerekeningsvatbaar. "Ze had het moeilijk, was net naar Nederland verhuisd en had geen netwerk. Ze stond mogelijk onder grote spanning, een uitbarsting was onvermijdelijk."

Volgens advocaat Sneep was er sprake van psychische overmacht. "Het licht ging bij haar pas uit toen ze vast was gepakt en op de grond lag. Dit was zeker geen poging tot doodslag." Uitspraak over twee weken.

Bron: BN/De Stem door Jan Reijnders