"Ik voelde me onoverwinnelijk"

BREDA - Bredanaar (26 en 27) horen dik anderhalf jaar cel tegen zich eisen voor brutale straatroven en zware mishandeling.

"Als ik veel alcohol heb gedronken en middelen heb gebruikt krijg ik van binnenuit een heel bijzonder gevoel. Ik voel me dan "onoverwinnelijk", vertelde de 26-jarige Bredanaar N.M. voor de rechtbank. Dat hebben de slachtoffers, die in de vroege ochtend van 9 december 2012 door hem en zijn maat - stadsgenoot Z. van den M. (27) - werden beroofd en mishandeld, gemerkt. De eerste overval gebeurde rond 06.30 uur in het centrum van Breda. Een vrouw werd op een hardhandige manier van haar tas beroofd. Nadat ze de politie had gebeld, ging een vriend met zijn fiets op zoek naar de daders. Dat liep niet goed af. Een van de mannen schopte tegen zijn fiets en nadat de man op de grond lag, werd hij ook nog meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt. Korte tijd later beroofde het tweetal op de Grote Markt nog een andere vrouw van haar tas. Op videobeelden staat vast dat de twee met de tas van het slachtoffer weglopen. Het mannelijk slachtoffer raakte door de mishandeling vooral gewond aan zijn hoofd en hij hield er epileptische aanvallen aan over. Hij lijdt volgens een psycholigisch rapport aan posttraumatisch tress sysndroom. 
De jongste dader bekent de overvallen, de andere heeft volgens eigen zeggen alleen maar flashbacks en kan zich niets herinneren. Behalve dan dat hij het slachtoffer niet geschopt heeft. Daarover was hij helder; "Ik wilde ze uit elkaar halen!"
De officier van justitie vindt dat ongeloofwaardig. Hij eiste voor tegen M. 20 maanden gevangenisstraf waarvan 5 voorwaardelijk. Zijn maat Van den M. moet van de officier 18 maanden achter slot en grendel, waarvan de helft voorwaardelijk. Jusitie vindt dat beiden zich door de reclassering moeten laten begeleiden. Ook zou aan het mannelijke slachtoffer ruim 3.000 euro smartengeld moeten worden betaald. 
De twee advocaten fileerden het bewijs en kwamen tot gedeeltelijke niet ontvankelijk verklaring van het OM./vrijspraak of werkstraf. 
Uitspraak 8 augustus.

Bron; BN de stem