Erfbelasting en schenkingen in Spanje

Column in De Vliegende Hollander december 2012.

Het is misschien niet een van de leukste onderwerpen, maar wat gebeurt er met uw nalatenschap wanneer u komt te overlijden?

Het is misschien niet een van de leukste onderwerpen, maar wat gebeurt er met uw nalatenschap wanneer u komt te overlijden? De grondslagen voor de heffing van erfbelasting (voorheen successierecht genaamd) verschillen van land tot land. Dat het in Andalusië niet prettig erven is mag bij velen bekend zijn, maar dat het in sommige gevallen wel heel nadelig uit kan pakken blijkt uit onderstaand persoonlijk verhaal...

Op een zonnige doordeweekse ochtend komt mijn cliënt, een Nederlandse zakenman (65 +), met zijn Russische vriendin bij ons langs op ons kantoor in Marbella. Deze zakenman had zijn sporen verdiend in de handel en had, na een 3 tal huwelijken, al een aantal maanden een relatie met de 28 jarige Natasja uit Rusland.                                                     

De cliënt heeft in het verleden al een stevige estate planning door ons op laten stellen, waarin de 3 kinderen uit zijn eerdere huwelijken op een zo gunstig mogelijke manier zijn vermogen bij zijn overlijden vererven.  Gelet op zijn nieuwe relatie met Natasja wil hij graag dat zijn luxe villa in de heuvels van Marbella aan haar toekomt bij zijn overlijden.

Enige navraag en speuren in het dossier leerde dat de waarde van de woning op dit moment ondanks de crisis € 6.000.000  bedraagt. Het grote nadeel voor Natasja is dat zij als partner wordt aangemerkt in groep 4, dit  betekent dat als Natasja deze woning zou erven ze ongeveer 36,5% * 2,4 * de waarde van de woning aan belasting is verschuldigd. Voor Natasja betekent dit dat ze afgerond € 5.000.000 binnen 6 maanden na het overlijden moet betalen. Geld dat ze niet heeft en ze bovendien het grootste deel van haar erfenis aan de fiscus af moet staan.

Mijn cliënt geloofde zijn oren niet toen ik dit hem vertelde. Over mijn voorstel om te gaan trouwen met Natasja, zodat ze niet in groep 4 maar in groep 1 terecht komt, was mijn cliënt na 3 mislukte huwelijken niet echt te spreken. Inmiddels hebben we een andere goede fiscale constructie voor Natasja gevonden zodat de door haar te betalen successierechten, bij een eventueel overlijden, flink naar beneden gaan.

Zo ziet u maar weer, wacht niet totdat uw erfenis anderen duur komt te staan en laat u tijdig adviseren over uw testament. Bijvoorbeeld over de erfbelasting (successierechten) in Spanje en in Nederland en eventueel over de meest voordelige fiscale constructie voor uw nabestaanden.