Een drone boven eigen terrein uit de lucht schieten. Mag dat?

De Rechtbank Gelderland heeft op 10 mei 2017 een opmerkelijke uitspraak gedaan in een burengeschil. In het betreffende geval liet een man  een drone met camera vliegen boven het terrein van zijn buurman. Als hij filmopnamen van de drone later bekijkt, ziet hij dat zijn buurjongen met een luchtbuks zijn drone beschoten heeft. Hierop doet de man aangifte en de buurjongen geeft toe de drone te hebben beschoten.

drone-tuin-privacy.jpg

Later blijkt dat er al langer problemen zijn met de buurman en zijn familie, en verklaart de vader van de buurjongen met de luchtbuks dat het vliegen met de drone de privacy van zijn familie schendt. In een tussenvonnis is geoordeeld dat het vliegen met de drone met camera boven het perceel van de buurman, als gevolg kan hebben gehad dat de familie zich bespied kan voelen. Een handeling die als onrechtmatig wordt aangemerkt. Het schieten op de drone wordt echter ook onrechtmatig beoordeeld. Zowel het laten vliegen van de drone boven de tuin van de buurman als het schieten daarop door die buurman hebben de schade, waarvan vergoeding door de eigenaar van de drone wordt gevorderd, veroorzaakt.

 De rechter komt daarom tot het ‘waar twee vechten hebben twee schuld oordeel’: de ene onrechtmatige gedraging waarbij een inbreuk wordt gemaakt op privacy, is niet minder of zwaarder dan de inbreuk op het eigendomsrecht’. Met andere woorden: je mag niet in iemands privé peuren, maar je mag net zo min iemands spullen kapot maken. De rechter bepaalt daarom dat beide partijen voor de helft van de schade moeten opdraaien.

Onze laatste blogs

Bel. Mail.
Of kom langs.

Er is altijd een praktische oplossing, en een advocaat van Gimbrère helpt je daarbij

Over de auteur