De boot missen …

De Hoge Raad heeft op 27 november 2015 een interessante uitspraak gedaan over de verjaring van een vordering op grond van een vonnis en op grond van een overeenkomst. Lees er meer over in dit blogbericht.

ISS_3560_01889.jpg

Een vordering op grond van een vonnis van een rechtbank verjaart na twintig jaar en een 
vordering op grond van een overeenkomst verjaart na vijf jaar. Het onderscheid tussen de verjaringen is van belang als de partijen op de zitting een schikking treffen en die in een proces-verbaal vastleggen. Dat blijkt maar weer uit de uitspraak van de Hoge Raad op 27 november 2015. 
 

Lening tijdens huwelijk

Zo leende een man tijdens zijn huwelijk € 150.000 van zijn vrouw. Nadat de relatie in 2007 eindigde, heeft hij het geld niet terugbetaald. De vrouw heeft daarom derdenbeslag laten leggen op goederen van de man. In die procedure zijn de man en vrouw overeengekomen dat de man in juli 2008 € 95.000 zou terugbetalen, waarna het beslag zou worden opgeheven. 
 

Opheffen van beslag

Deze overeenkomst is bij de zitting vastgelegd in het proces-verbaal en vervolgens in executoriale vorm uitgegeven. Uiteindelijk komt de man deze overeenkomst niet na. De man vordert in februari 2014 in een kort geding dat het beslag wordt opgeheven. De vrouw heeft al die tijd geen actie ondernomen. De voorzieningenrechter oordeelt dat dit kan, aangezien een vordering uit overeenkomst na vijf jaar verjaart. Het Hof en de Hoge Raad oordelen precies zo.
 

Schikking is overeenkomst

Dan rijst de volgende vraag: wanneer partijen tijdens een zitting een schikking treffen en deze in het proces-verbaal vastleggen, geldt dan een verjaringstermijn van vijf of twintig jaar? De Hoge Raad oordeelde dat een schikking een overeenkomst tussen partijen is. Is deze vastgelegd in een proces-verbaal, dan wordt dit gezien als een overeenkomst. Het maakt hierbij geen verschil dat de rechter dit proces-verbaal in executoriale vorm afgeeft. 
 

Voorkom verjaring

Deze uitspraak is erg belangrijk in kwesties waar partijen tijdens een zitting zaken overeenkomen, bijvoorbeeld in het personen- of familierecht. Wanneer u tijdens een zitting een bepaalde verdeling van de huwelijksgemeenschap overeenkomt, dan moet u de feitelijke verdeling tijdig (laten) voldoen. Wanneer u wacht tot vijf jaar na de zitting, dan is uw vordering mogelijk verjaard.
 

Neem contact met ons op!

Het is daarom zaak de juiste regels van stuiting van de verjaring toe te passen als uw vordering dreigt te verjaren. De advocaten van Gimbrère kunnen met dergelijke problemen perfect bijstaan! Hebt u ook een dergelijk probleem? Neem contact op met advocaat Lieselot Gremmen. Dat kan via e-mailadres gremmen@gimbrere.nl of telefoonnummer 076 514 05 05. 
 

Over de auteur

Contact opnemen