Column in De Vliegende Hollander juli 2012

Klik hier voor het artikel in de Vliegende Hollander juli 2012.

Uw Spaanse vakantiehuis: verhuren of niet?

U heeft eindelijk dat prachtige droomhuis in Spanje met zeezicht gekocht, maar u besluit deze zomer ergens anders door te brengen. Doet u er verstandig aan om het te verhuren? En waar moet u allemaal rekening mee houden? In deze column geven wij u antwoord op de belangrijkste vragen.

Handen uit de mouwen of toch uitbesteden?
Het verhuren van uw woning op momenten dat u er niet zelf wilt verblijven, kan een lucratieve bezigheid zijn. Door zelf de verhuur te begeleiden, houdt u meer over aan de huurinkomsten. Wilt u de verhuur niet zelf begeleiden, dan kan een verhuurorganisatie worden ingeschakeld; Vaak zijn er verschillende bureaus in een regio actief. U kunt zich wenden tot grote specialistische bureaus of tot een lokaal verhuurkantoor. U doet er verstandig aan diverse offertes op te vragen en te bekijken welke dienstverleningen zijn opgenomen in de bedragen.

Welke wet is van toepassing?
De verhuur van een woning in Spanje wordt in beginsel geregeld door de algemene huurwet: de "Ley de Arrendamientos Urbanos" oftewel de "LAU". Zoals in de meeste ontwikkelde landen kent Spanje een wettelijke regeling die er in voorziet dat de huurder sterker beschermd wordt dan de verhuurder, omdat die huurder als een zwakkere partij wordt gezien. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de regel dat de huurder in beginsel het recht heeft om tot vijf jaar door te huren.

Echter wordt bij tijdelijke verhuur een uitzondering gemaakt op deze algemene regel. Voornoemde huurbescherming van vijf jaren is niet van toepassing in het geval dat een huis voor een vakantieperiode of een seizoensperiode (temporada) wordt verhuurd.

Tijdelijk of vast verblijf? 
De Spaanse jurisprudentie heeft een criterium ontwikkeld dat het uitdrukkelijk moet gaan om verhuur als een tweede huis voor een vakantieperiode, en niet om een eerste of vast woonadres. Het gebruik van het tweede huis moet dus sporadisch zijn door zowel de huurder als verhuurder. Iemand die langer dan een vakantieperiode een huis huurt, pleegt dat te huren als eerste woonhuis en derhalve gaat het idee van verhuur als vakantiehuis niet meer op. In dat geval zou de huurder een beroep kunnen doen op de huurbescherming.

Het is belangrijk dat de huurder weet dat het om tijdelijke verhuur gaat. Leg daarom de afspraken met huurders goed schriftelijk vast, anders kunt u te maken krijgen met huurders die niet meer weg willen!

Belastingen en verzekeringen
Let op: als niet ingezetene bent u in beginsel verplicht om over de huuropbrengsten belastingen te betalen in Spanje! Vergeet niet bij de verhuur van een huis voor een vakantieperiode of een seizoensperiode (temporada) een opstal- en inboedelverzekering af te sluiten, waarin opgenomen moet worden dat de woning verhuurd wordt voor korte periodes. Kortom, het verhuren van uw vakantiehuis kan zeker gunstig voor u zijn. Laat u daarom goed adviseren over alle aspecten die hierbij komen kijken!

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of heeft u een andere juridische vraag? Stel deze op www.gimbrere.es/spanjevragen Wij helpen u graag!