Bredaase jongen (15) eist smartengeld

BREDA – Een 15-jarige Bredaase jongen eist een schadevergoeding van ruim € 3.000,- van de Staat omdat hij ten onrechte verdacht is geweest van een aantal aanrandingen.

De jongen heeft een paar dagen vastgezeten en heeft vervolgens ongeveer drie maanden huisarrest gehad. In de eerste maand mocht hij alleen het huis verlaten om onder begeleiding van zijn ouders naar school te gaan. Later mocht hij tot negen uur 's avonds (en nog later tot elf uur) de deur uit. Zijn advocaat Barry van de Luijtgaarden vraagt voor al dat ongemak een schadevergoeding van ruim € 3.000,- "Hij heeft inkomsten misgelopen doordat hij geen folders kon rondbrengen. Maar hij heeft bijvoorbeeld ook niet kunnen voetballen. Daar mag best een bedrag aan smartengeld tegenover staan. Ook zijn ouders hebben kosten gemaakt." Volgens de raadsman had de jongen het in een aantal opzichten beter gehad als hij in de jeugdgevangenis had gezeten. "Dan had hij normaal contact met leeftijdgenoten gehad en elke dag een uur sport. Nu zat hij maar alleen thuis."

De Officier van Justitie is akkoord met vergoeding voor de dagen dat de jongen heeft vastgezeten. Maar ze vraagt zich wel af of er een vergoeding voor het huisarrest moet worden gegeven. "In de laatste periode mocht hij alleen tussen 23.00 uur en 08.00 uur de deur niet uit. Dat is toch geen ernstige beperking?"

De jongen werd ervan verdacht in 2009 en 2010 zeven meisjes, in het gebied tussen Breda - Noord en het NAC-stadion, te hebben aangerand. Hij zou hen hebben betast, bij de borsten gegrepen of in de billen geknepen. Justitie stelde hem echter buiten vervolging.

Bron: BN de Stem, Jan Reijnders